Prijavite vašu lokaciju

PrijavaObrazac za prijavu brownfield lokacije možete preuzeti ovde, a za prijavu greenfield lokacije možete preuzeti ovde i popunjen obrazac poslati na e-mail: ledo@pirot.rs

Najznačajniji prirodni resursi na području Grada Pirota su:

       • oko 69.730 ha poljoprivrednog zemljišta,
       • oko 42.000 ha šuma, od kojih je većina na Staroj planini, Vlaškoj planini i Vidliću,
       • relativno veliki hidroenergetski potencijal,
       • izuzetno veliko bogatstvo najkvalitetnije vode za piće (iz prirodnih tekućih i podzemnih izvora),
       • bogatstvo biljnog i životinjskog sveta

Područje Pirota je relativno siromašno u ekonomski značajnijim mineralnim sirovinama. Ovde se sreće više vrsta peščara, vatrogasnih glina, kvarcnih peskova i nešto malo energetskih sirovina.

Permski crveni peščar je evidentiran na potezu od Mrtvačkog mosta do sela Topli Do, u slojevima od 0,5 – 1,0 m. Moguća je njegova eksploatacija u građevinarstvu za oblaganje ili izradu klesanih blokova.

U dolini Toplodolske reke evidentirani su šareni peščari iz donjeg trijasa, u slojevima od 0,5 – 2,0 m. Zbog odgovarajućih fizičko – mehaničkih osobina mogu biti dobar građevinski materijal.

Vatrogasne gline i kvarcni peščari locirani su od Toplodolske reke do Temske. Ovde ima pojava ruda gvožđa, kamenog uglja i elemenata fosfatnih konkrecija, ali njihove rezerve nisu detaljno istražene. Na prostoru Sirovitišta – Javorski rid evidentirani su gabro – dijabazi paleozojske starosti, a bigar (siga) kod Temske i Krupca.

Kamenog uglja ima u lijaskim sedimentima Velike Lukanje.

U relativno malim količinama, zbog čega ovo nalazište nema ozbiljniji ekonomski značaj u dosadašnjem periodu evidentirane mineralne sirovine nisu u znatnijoj meri eksploatisane. Izuzetak su donekle samo krečnjaci iz Nišora i Oreovice (koji su korišćeni za izgradnju brane HE Pirot i oblaganje korita reke Nišave u Nišu, kao i mermer sa Tepoša koga je upotrebljavala industrija boja i lakova u Pirotu.

 

 

Certifikat

Vodič za investitore

vodic

Srpski >>>

Engleski >>>

Investirajte u Pirot >>>

Certifikat

FILM FRIENDLY LOGO

 

Privredna komora Pirot

PKP Logo

Kale

Strategija

 Strategija održivog razvoja opštine Pirot.
 
Download strategije.

Iz ugla privrede

anketa 005

Preuzmite upitnike:

Upitnik 1

Upitnik 2

Želite da postavite pitanje ili date sugestiju?

Kliknite ovde!!!

Procedure

 Postupak izdavanja odobrenja za izgradnju industrijskog objekta za koji odobrenje izdaje opštinska, odnosno gradska uprava.

Download postupka.

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com